Skip to main content

Arı Sütü Nasıl Kullanılır? Arı Sütünün Faydaları Nelerdir?

Arı sütü, bağışıklık sistemini güçlendiren doğal bir ilaç olarak bilinmektedir. Beyaz renkte yoğun bir yapıda olan bu süt, vitamin ve mineral açıdan oldukça yüksek değerlere sahiptir. Arı sütü kullanımı ve faydaları hakkında detaylara yazımızdan ulaşabilirsiniz.

Arı Sütü Nedir?

arı sütü

Arıların ürettiği beyaz renkli sütün, normal süte göre yoğun bir kıvamı vardır. Bu özel süt, yalnızca kraliçe arı tarafından üretildiğinden, işçi arılara göre kraliçe arılar hem daha uzun yaşamakta hem de ortalama 2000 adet yumurta üretebilmektedir. Arı sütünün üretilmesindeki en büyük amaç, hem yumurtaların hem de kraliçe arının beslenmesinin sağlanmasıdır. Yumurtlama döneminden sonra 3 gün boyunca arılar, arı sütü ile beslenmektedir. Bu sürenin sonunda, süt ile beslenmeleri durdurulmaktadır. Ancak kraliçe arı her zaman süt ile beslenmesine devam etmektedir.

  • Kraliçe arı güçsüzleştiği zaman, diğer arılar yeni kraçilerini seçmek amacıyla birkaç larvanın arı sütü ile beslenmesini sağlarlar. Bu sayede larvadan gelişecek arılar daha sağlıklı ve güçlü olurlar.
  • Bu kadar önemli olan arı sütü, diyet uygulamalarında ve alternatif tıpta yaygın olarak kullanılmaktadır.

Arı Sütü Nasıl Tüketilir?

Arı sütünün çeşitli kullanım şekilleri bulunmaktadır. Bunlar;

  1. Arı sütü, bal ile karıştırılarak tüketilebilmektedir.
  2. Tek başına tüketilebilmektedir. Tek başına tüketildiğinde daha sağlıklı olduğu söylenmektedir. Bu şekilde tüketmek isteyenlerin, arı sütünü dilin altına yerleştirip o şekilde tüketmeleri tavsiye edilmektedir.
  3. Herhangi bir içeceğe karıştırılarak içilebilmektedir.
  4. Kurutulmuş hali gıda maddesine eklenerek tüketilebilmektedir.
  5. Metal kapta bekletilmemesi gerekmektedir.
  6. Metal kaşıkla alındığında, tüm vitamin ve mineralini kaybettiği yapılan araştırmalarca kanıtlanmıştır.
  7. Cam kaplarda saklanması en uygun olan yöntemdir.
  8. Arı sütünün tahta kaşık ile alınması gerekmektedir
  9. Besin değerinin uzun süre korunmasını sağlamak amacıyla hakiki bal’ın içerisine eklenmesi gerekmektedir.
  10. Yetişkinlerin günlük 10 gram’dan fazla tüketmemeleri gerekmektedir.
  11. Sabah akşam olmak üzere, 5’er gram tüketmek en sağlıklı yöntem olarak bilinmektedir.
  12. Günde 10 gramdan fazla tüketildiği zaman, kişide bazı yan etkilere yol açabilmektedir.
BENZER İÇERİK:  Aydın'da kış dönemi arı kenesi mücadelesi başladı

Arı Sütü Faydaları Nelerdir?

Arı sütü içerdiği vitamin ve mineral oranı, diğer besinlere göre oldukça fazla olan bir gıdadır. Bunlar aşağıda belirtilmektedir.

  • A,D,E,K vitaminleri açısından yüksek değerlere sahip bir besindir.
  • Aminoasit çeşitlerinden ortalama 17 tanesini içeren bir besindir
  • İmmun sistemin hızla güçlenmesini sağlayan nadir besinlerden birisidir.
  • BPA maddesi oluşumu çocuklarda davranış bozukluğu ve büyüme geriliğine neden olmaktadır. Arı sütü bu maddenin etkisini azaltarak, çocuk gelişimi üzerine olumlu katkı sağlamaktadır.
    Kan değerlerini düzenlemektedir.
  • B vitamini ve Folik asit açısından zengin olduğundan, sinir sisteminin düzenli çalışmasına yardımcı olmaktadır.
  • Stresi azaltıcı rol oynamaktadır.
  • Vücutta oluşan yaraların ve yara izlerinin tedavisini sağlamaktadır.
  • Kolajen üretimini arttırdığından, yaşlanmayı engellemektedir.
  • Düzenli uykunun anahtarıdır.
  • Kan basıncını düzenlediği için tansiyonun yüksek seviyelerde olmasına engel olmaktadır.
  • Kalp sağlığı açısından değerli bir besindir.
  • Damarlarda oluşacak hastalıkları ( damar tıkanıklığı, damar çatlaması gibi) engellemektedir.
  • Yorgunluğu alarak, kişiye enerji sağlamaktadır.
  • Cam kaplarda saklanması en uygun olan yöntemdir.
  • Magnezyum minerali sayesinde, bağırsak çalışmasını düzenlemektedir.
  • Alzheimer rahatsızlığını engellemektedir.
  • Doğurganlık sürecinde, meydana gelebilecek aksaklıkları önlemektedir.
  • Hormon dengesini düzenlemektedir.
  • Depresyon belirtilerini azaltıcı görev almaktadır.
  • Mevsimsel görülen yorgunlukların tedavisinde kullanılmaktadır.
  • Sperm oranını arttırmaktadır.
  • Enfeksiyon riskini azaltan bir maddedir.
  • Kramp oluşumunu engellemektedir.
  • Kas ağrılarının iyileşmesinde kullanılmaktadır.
  • Saç şampuanına eklendiğinde, saçlara canlılık sağlamaktadır.
  • Losyon şeklinde, cilde uygulanabilmektedir.
  • Şişkinliği önlemektedir.
  • Zehirli maddelerin atılmasını hızlandırmaktadır.
  • Böbrek çalışmasını düzenlemektedir.
  • İdrara çıkmada sorun yaşayanlarda, tedavi edici özellikte bir maddedir.

Bu özel süt, yalnızca kraliçe arı tarafından üretilmektedir.

Arı Sütü Zararları Nelerdir?

Günde 10 gramdan fazla tüketildiği zaman, kişide bazı yan etkilere yol açabilmektedir. Çocukların 10 gramdan daha az tüketmesi gerekmektedir. Arı sütü zararları aşağıda belirtiliği şekildedir;

  • Gebelik sürecinde olan kadınlarda hormonal değişimlere neden olabileceğinden kullanılması doktor bilgisinde olmalıdır.
  • Kronik bazı rahatsızlıklarda kullanılmaması önerilmemektedir.
  • Arı sütüne alerjisi olan kişilerde, ölüm riski bulunduğundan kesinliklere kullanmamaları gerekmektedir.
  • Arı zehrine alerjisi olan kişilerin kullanmaması kişinin sağlığı açısından oldukça önem taşımaktadır.
BENZER İÇERİK:  Yanlış Tarım Uygulamaları Arıları Öldürüyor

Arı sütü, içerik bakımından oldukça yüksek değerlere sahip bir madde olduğundan, bu besleyici ürün ile vitamin ve mineral takviyesinin alınması önerilmemektedir. Ayrıca, herhangi bir sağlık sorunu olan kişilerin mutlaka doktora gitmeleri bu tarz ürünlere bel bağlamamaları gerekmektedir.

kaynak: aktüel bilgiler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir